Tummel

Datum: Lör 27/02 2010
Kostnad: 100 Riksdaler

Dörrar kl 21, på scen kl 22, 2 set. Icke betalande gäster (som kommer innan 22) ges endast tillgång till det andra setet.

Tummel är 7 musikälskare från Malmö och Köpenhamn som med sin blandning av såväl klezmer och annan östeuropeisk festmusik, rock och arabisk musik har vält konsertlokaler, festvåningar och bykrogar runt hela Europa. En unik kombination av Zigenarpunk och Balkanröj! Det väl valda namnet “Tummel” kommer från språket Jiddish och är det ljud (eller oljud?) som uppstår vid ohämmat festande.

Sedan bandet besökte oss för nästan exakt 4 år sedan har de hunnit släppa skivan “Payback time” (2009). På denna har den bandets sedvanliga klarinett försvunnit – blåset består nu av tuba och saxofon – och gett utrymme för bandets nya sångare Jens Friis-Hansens teatrala tonfall.

“Tänk såväl Salo som Bowie och Plant.” skriver Bengt Eriksson sin recension av Payback time i Ystads Allehanda. Och fortsätter: “Ibland, som i Cyanide, låter det forfarande som vi är vana att höra klezmer och i en annan låt, Bhangri La, blandas indiska influenser i mixen. Men de flesta låtarna kan beskrivas som rock och pop. Tummel har faktiskt blivit ett klezmerrockband. Så personligt! Nej, jag har inte hört något liknande.”

Genom bandets sida, www.tummel.nu kan du redan nu börja lyssna, speja och provdansa.

Kvällens konsert är ett samarrangemang tillsammans med Musik i Syd.

Dj’s blandar värlsdmusik med rock, pop och funk.