Kulturnatt 2010 ▀

Datum: Lör 30/01 2010
Kostnad: 100 Riksdaler

En riktigt helkväll har vi planerat till decenniets första kulturnatten. Levande Bazaar och musik i källaren non stop!

Just denna heliga afton går all dricks från Gräddhyllan & Kafe de luxe till våra medmänniskor på HAITI. Dessutom lägger de supersnälla krögarna DUBBELT så mycket till för varje krona. Så låt slantarna flöda, gott folk, och ha en vacker kväll!

För er som inte upplevt Växjö Kulturnatt tidigare är detta att beskriva som en natt – fast på eftermiddagen, då folket i staden ägnar sig åt kultur – fast inte på TV. Något unikt alltså, som dessutom brukar vara väldigt trevligt. Ge er ut i festen!

kl 16-19 Bazaar de luxe Öppen marknad för lokala producenter och vintage-second hand. Servering, dj’s och mycket mera… Fri entré
kl 20: Peter Elmberg
kl 21: Lars Bygdén
kl 22: Skilla, set 1
kl 23.30: Skilla, set 2

Entré: 16-20 fritt, 20-22 50 kr, 22-02 100 kr.

Peter Elmberg (kl 20) är den skånske allkonstnären bakom Mundekulla retreat- och kursgård, såväl som ett flertal album och musikaliska arrangemang av alla de slag. Oväntat få är de som känner till att just Elmbergs låt ‘Now is the time’ är den bästa låten av en nu levande svensk artist! I alla fall om man får tro Tidningen City och deras läsare som i maj 2007 fick uppdraget att rösta i frågan. Till Kafé de luxes kännedom vet fanns inte FN:s valkontrollanter på plats då rösterna räknades, men man har heller inte hört någon misstanke om smussel i röstlängderna. I vilket fall kommer Peter Elmberg, denna kväll tillsammans med Staffan Stavert vid pianot, bjuda utvalda låtar från sin samlade musikaliska bana – men främst från senaste plattan ‘En röst från skogen’.

Mer info finns på www.peterelmberg.se

Lars Bygdén (kl 21) har kallats mannen som tog alternativcountryn till den svenska musikscenen. Detta genom sitt kritikerrosade band på nittiotalet, ‘The Thousand Dollar Playboys’.

Som soloartist har Bygdén släppt albumen ‘Trading Happiness for Songs’ och ‘Family Feelings’, i vilka man hittar spår av förebilderna Leon Russell, Willie Nelson och Jackson Browne. På plattorna blandas popigare låtar med ballader som fantastiska Ane Brun-duetten ‘This Road’.

www.larsbygden.com

Skilla (kl 22) från Malmö, som spelar sist denna kväll, bjuder experimentell och fartfylld musik med rocksättning toppad av munspel och fiol. De fem unga damerna brukar snabbt få sin publik på fall med sin lika egensinniga som dansanta musik, scennärvaro och spelskicklighet.

Så här skrev nån nån gång i nån tidning, tror jag:
“Det är inte ofta man går ifrån en livekonsert med mer energi än när man kom, men detta lyckas Skilla från Malmö med! Femkvinnabandet levererar en alldeles egen version av pop/rock med folkmusik- och baktaktsinslag. Den karismatiska sångerskan har en stark stämma som kan liknas vid PJ Harvey, Gwen Stefani, Alanis Morissette och Björk och backas upp med många stämmor från de andra musikerna i bandet. De annorlunda, kraftfulla melodierna fyller en med glädje samtidigt som den får en att vilja gråta. Se skilla och låt er omfamnas av gunget. Det är bara en tidsfråga innan det hela brakar loss.”

Och Skilla har i dessa majspejsdominerade dagar faktiskt en fin liten hemsida: www.skillatheband.com/

Dj’s framåt kvällen är Simeon och Björn, som inleder med folkrock, progg och pop från de senaste 40 åren och glider in på lite hårdare takter framåt natten.

Lars Bygdén

Skilla

Foton: André Larsson