Glesbygd'n + Ylijali DUNDERKVÄLL

Datum: Ons 12/08 2009
Kostnad: 80 Riksdaler

DUNDERKVÄLL på Kafé de luxe, dvs öppet i hela huset, med reggae i källaren ål sviit najt lång. Källaren öppnas upp runt 22, livemusiken startar c:a 23.

Glesbygd’n – reggaebandet från skönaste Arvidsjaur – släppte sitt debutalbumet Ärtes Jord’n för mindre än ett år sedan. Det sålde slut. Med låtarna från plattan fick Glesbygd’n så gott som varje reggaefestival i hela Sverige att dansa sig svettiga till sina låtar om uranprospektering, välfärd och orättvisa.

Andra albumet Tid’n lid släpptes tidigare i vår – ungefär när tjälen gick ur jorden hemma i Arvidsjaur – är ännu mer drabbande. Rotad reggae influerad av jazz, soul, dub och folkmusik blandas på plattan med melodier och texter om utanförskap, strävan och miljöpanik. Sångaren Arvid Andersson sjunger på en egen tolkning av den utdöende bondskan du finner i arvidsjaurdialekten, talad av människor med vana av ständig motvind i det norrbottniska inlandet.

Under förra året spelade Glesbygd’n på Uppsala Reggaefestival och Öland Roots – och på Meän Festivaali i Erkheikki, norr om Pajala.
De invigde Gallejaur kulturreservat – och de spelade live i Lantz i P4.
De spelade inför tusentals människor på Trästocksfestivalens finaste kväll och de fyllde en grop på Urkult med ytterligare tusentals människor.
De fick bara fantastiska recensioner.
Och de åkte land och rike runt i den där minibussen som var precis så full som en minibuss bara kan bli om man är ett niomannaband.

Som vanligt gör de det inte lätt för sig. Tid’n lid innehåller bland annat en ny tolkning av Grönöga där de gästas av Martin Nurmi på saxofon och den tio minuter långa Áigi där samiska jojkaren Simon Issát Marainen lämnar ett bestående intryck när Glesbygd’n och jojk möts för första gången.

Glesbygd’n vann priset som “Årets nykomling” på Galore Awards 2008.

De har ett märkligt häng i sina låtar, varenda takt är på väg att upplösas, falla ihop, innan nästa kommer, tight som en kroppsstrumpa. Och sångaren, Arvid Andersson, är en av Sveriges bästa, alla kategorier.
Mattias Alkberg (!), Norrbottens-Kuriren

www.glesbygdn.se
www.myspace.com/glesbygdn

Från södra Skåne – 180 mil söder om Arvidsjaur kommer kvällens andra fullskaliga reggaeband – Ylijali. Bandet består av 7 musiker med passion för rootsmusik och en vilja att skapa från hjärtat. Sångerskan Maris Eckhoff Tveitos kompositioner och den färgstarka sammansättningen av musiker sägs vara en kreativ explosion med ett starkt personligt sound. Influenserna är många och sträcker sig bland annat mellan jazz, pop, country, hip hop och folkmusik.

www.myspace.com/ylijali

Bakom dj-setet i källaren står trumslagarpojken från Växjös egna reggaeband Salouh, selector Vikingsson. Han håller igång baktakten i både pauser och till dans på slutklämmen.

Välkomna!