P-Danjelsa

Datum: Lör 01/08 2009
Kostnad: 100 Riksdaler

Den toastande* jämten (och inte alls samen, som jag tidigare olyckligtvis gått ut med – jag ber om ursäkt för detta penibla misstag), P-Danjelsa, kommer till Kafé de luxe för att genomföra sin sydligaste spelning någonsin! Detta efter att i drygt 10 år toastat både till soundsystem och en rad olika band. Musikstilen är reggae och dancehall och texterna behandlar allt från glutamat och trafikstörningar till samer och föräldraskap.
P-Danjelsa har tidigare uppträtt på Uppsala Reggae festival, Storsjöyran, Göteborgs reggaefestival, Drakfestivalen och kommer denna dag direkt från Röda Sten Reggaefestival i Majorna, Göteborg.
2004 medverkade P-Danjelsa på en vinyltolva på Unda Dawg Records och 2008 på Partillos dubbel-cd Högre Standard som släpptes på Swing Kids. 2005 specialskrev P-Danjelsa låten “Hur kom e se” till kunskapskanalen och släppte en video till denna. Och tidigare i år släpptes albumet ”Goffa” som fått fin uppmärksamhet.
Namnet P-Danjelsa härstammar från P-Danjelsas farfars farfar Per Danielsson som uttalas Pe Danilsa på jämska vilken var en stor fiolspelman och den legendariske Lapp-Nils främsta lärjunge.

www.myspace.com/npdanjelsa

_*Toasting (Talk Over Artist STylee) är en sångstil inom reggae som utvecklades i Jamaicas huvudstad Kingston på 1960- och 1970-talet av de DJ:s som skötte de mobila diskoteken (sound systems). Det är ett rytmiskt och rimmande “pratsjungande” till en hitlåt där det mesta av den ursprungliga sången redigerats bort. Toastaren improviserar när han (det har nästan enbart handlat om manliga artister) lagt på skivan, och toasten kan handla om allt från att kommentera dansgästerna, klaga över slummen, svälten och brottsligheten eller håna konkurrerande sound systems till att förmedla nyheter, kritisera politiker, eller propagera för rastafari-religionen._