Motvind

Datum: Lör 23/05 2009
Kostnad: 100 Riksdaler

Betongrock och ballader med 70-talets hårdaste proggband! 100 kr förköp på Kafé de luxe eller 120 kr i dörren. Insläpp kl 21. Konsert 22 samt kortare klubbspelning 23.30. 18 år fram till 22. Publik som önskar besöka Kafé de luxes vanliga lördagsparty betalar sedvanliga 100 kr och får tillgång till konsertlokalen först efter konserten.

Juris Salmins och Göran Ekstrand möttes 1974 på Vårväderstorget i Göteborg. Göran som då var politiskt engagerad sålde politiska tidskrifter, Juris var en minderårig festprisse. De båda följdes åt till ett vänsterkollektiv för att kolla fotbolls-VM och diskutera politik, vilket i stället resulterade i ivrigt musicerande. Göran lämnade sitt band med namnet Stalinorgeln och de båda vännerna startade tillsammans med Janne Johansson Motvind – och proggrörelsen hade (till mångas förtvivlan) fått ett band med genuin arbetarklassbakgrund men vars medlemmar som kanske inte var dom mest väluppfostrade. Ett band som spelade hårdare progg än några andra.

Under de 10 år gruppen var aktiv gjordes fler än 3000 spelningar och man medverkade i flera radio och TV-program.

Texterna var verklighetsförankrade och handlade om hur det var att vara ung och växa upp i betongförorter eller att t.ex. vara arbetslös och tvungen att flytta från avfolkningsbygder uppe i norr.

På senare dagar har bandet börjat spela tillsammans igen och man släppte nyss samlingsplattan “Innan Stormen”.

Uppdatera dina Motvindskunskaper på progg.se eller lyssna in låtarna på www.motvind.se.

Kvällens dj’s Johannes och Tove spelar progg och svenskt sjuttiotal fram till midnatt då det kommer smyga in en hel del dansant pop, rock n´roll, reggae mm.

På verandan bjuder Isolde och Simone reggae och pop i salongstempo.

Dj T-Bone spisar rockvinyler av gammalt gediget slag i baren framåt natten.

Välkomna!