Babian

Datum: Lör 21/02 2009
Kostnad: 100 Riksdaler

Samarrangemang med Musikföreningen Warriors – vars medlemmar även kommer att spela skivor uppe i baren under kvällen.

Babian är Malmös fartgladaste, skånskspråkigaste och partyaste band och släpper i dagarna inte bara hämningarna utan även sitt första riktiga album “Fullproppad, listtoppad, livrädd & uppstoppad!”

Så här skrev Håkan Engström i Sydsvenskan härom veckan om albumet:

_Nu är det väl ändå evolution på gång?

På toppen av sitt vokala register står en man och piskar fram punch­line efter punchline om informationsstress, konsumtionshysteri och sexuell frustration, backad av ett frenetiskt uppjagat och påfluget hetsande band. Salvorna fyras av på artikulerad men allt annat än spetsflabbad skånska. Några rödglödgade nödrim följer med av bara farten, men det förstärker bara känslan av rus och stundens hetta.

Detta är högklassig smash-and-grab-rock’n’roll från tidernas bästa garageförsäljning.

Det är begripligt om musiken kallar fram bilden av Bob Hund och en ung Thomas Öberg med en trafikkon på huvudet. Men detta är något helt annat: detta är Tobias Allvin med bägge fötterna i galen tunna.

Språket är viktigt, liksom hans val att sjunga som han pratar. Att det är skånska han pratar är däremot inte så vikigt. Mer relevant är bandets förhållande till amerikanska för­lagor. Mest påminner de om ett uppviglande, civilisationskritiskt MC5.

Och precis som MC5 fattar Babian att ren aggressivitet bara är slöseri med energi; får man inte publiken att dansa så har man inget uträttat. Det här är på fullaste allvar, men det betyder inte att man inte får ha kul. ”Jag följer inga principer/Jag rätar ut din banan”, sjunger Tobias Allvin i en oväntad men typisk vändning. En stor näve humor alltså, men utan The Hives distanserade ironi, tokroliga infall eller överdrivet konceptuella framställning.

Personligheten sitter i språket och formuleringarna; det är de som gör att Babians låtar aldrig blir pastischer. De kan citera rätt fritt – den lite popigare ”Jag sa ja” hämtar grooven från The Four Tops ”I Can’t Help Myself” – men det här är ingen babian som bara apar efter. ”_

http://www.babian.nu/

http://www.myspace.com/babiansweden

Härskar över grammofonen vid dansgolvet gör denna kväll DJ Rinkabypojken. Pojken i fråga är specialist på in- och utrikes indiepop men blandar in lite äldre rockhits och en och annan gammal motownstänkare.