Stina Künstlicher tolkar Joe Hill

Datum: Lör 31/01 2009
Kostnad: 0 Riksdaler

Kulturnatten, på källarsscenen kl 21:
FRI ENTRÉ!

Stina Künstlicher Göteborg/Växjö är en sjungande låtskrivare i sin sprudlande ungdoms vår. Aktuell är hon just med det demogram som nyligen blivit färdiginspelat i studio zarkow i Göteborg, och som bär namnet Med tack till försynen. Stina spelar egenskrivet material samt en del tolkningar av de gamla mästarna, just nu är det Joe Hill som står högst i kurs i den “lånade repertoaren”. Hon har sedan 2006 stått på en stor mängd av scener runt riket, allt ifrån kulturhuset i Jönköping till stora scenen på Mosebacke. Utöver solokarriären figurerar denna dam även i en hel del andra musikaliska projekt, så som mer eller midre obskyra Världens Vackraste Orkester, Gota Vaganter och Ulf and the Pochahontas för att nämna några.

Granska Stina närmre här!

Joe Hill, född Joel Emmanuel Hägglund 1879 i Gävle var en fackföreningsman, diktare och sångare. Han räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare, och han nämns som inspirationskälla för såväl mängder av svenska artister som storheter som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon och Joan Baez.
Hill skrev en rad aktuella arbetar- och protestsånger, och han använde särskilt humor och ironi i sina texter. Joe Hill lyckades bli en levande legend bland syndikalister och fackföreningsaktivister i USA och hans sånger gjorde honom till ett känt namn bland den amerikanska arbetarklassen, immigranter och arbetslösa. Hill dömdes för mord efter en mycket omdiskuterad rättssak som väckte internationell uppmärksamhet, och med den efterföljande avrättningen (1915) växte hans popularitet och han har sedan blivit ett vanligt föremål för filmer, sånger, böcker, talrika artiklar samt operor och teatrar. Hans föräldrahem i gamla Gävle är nu både museum och SAC:s industrisekretariat, och kallas Joe Hill-gården.