Kvartett Traktor - Gadjo All Star Orkestar

Datum: Fre 08/08 2008
Kostnad: 100 Riksdaler

Som vi alla vet är Karl-Oskardagarna ett evenemang för annorlunda kulturyttringar och nytänkande. Och vi vill ju gärna vara en naturlig del av denna fest, så vi presenterar stolt:

Kvartet Traktor
Kvartet Traktor gör reprisspeling på succén för snart två år sedan, på ny scen och ny sättning! Traktor drivs av en kärlek till den östeuropeiska folkmusiken och av ett behov att bjuda publiken på en oförglömlig musik- och dansupplevelse. De har en speciell relation till Romsk musiktradition. Deras repertoar sträcker sig från traditionella låtar från Ungern, Rumänien, Finland, Makedonien till eget material.

Namnet Kvartet Traktor – Gadjo All Star Orkestar står för att bandet inte gör anspråk på att spela autentisk romsk eller annan östeuropeisk folkmusik. Det är den romska traditionens melodier i moll kombinerade med ett högt och dansant tempo som är Kvartet Traktors signum. På Kvartet Traktors konserter pendlar musiken från sparsam tango och vals till hetsiga melodier i två-, sju- och elvatakt. Ett taktfast och pådrivande bas- och gitarrkomp lägger grunden till de vackra fiol och dragspelsmelodierna. Förstärkta med slagverk och trummor svänger traktor nu mer än någonsin.

Kvartet Traktor har gjort bejublade framträdanden vid bland annat Urkult, Umeå Folkmusik festival, Korrö folkmusikfestival, Linköping folkmusikfestival och behärskar stora som små scener. Sommaren 2005 spelade Sveriges Radios P2 in en av deras konserter.

Besök Kvartet Traktor på deras hemsidor www.kvartettraktor.se, www.myspace.com/kvartettraktor

De hävdar själva att inspirationen kommer från romsk, turkisk, ungersk, rumänsk och finsk folk-musik. Själv känner jag mig förflyttad till ett extatiskt bondbröllop på Balkan. Där hela byn är med och festar, sjunger och dansar.

Urkult, Sundsvalls Tidning

Den instrumentala klezmermusiken gungar enkelt igång dansgolvet och kvartetten låter betydligt fler än fyra personer. Det är melodiöst och rytmiskt: baktakt och dragspelsolo och trots att gruppen helt saknar slagverk är musiken verkligen dansant. Det verkar som att musiken kittlar dansmusklerna, men det saknas konventioner för hur man ska dansa, så folk släpper alla hämningar och kör sina mest galna moves.
Kafé de Luxe, Växjö, Smålandsposten

VERANDADANS!
Dessa dagar lever vi ut på stället och bjuder upp till dans även på verandan! Här dammar dj-duon Lycky man and the love Souldiers på med dansanta toner från hela världen!

Ikällaren mixar dj’s gammal och ny soul, rock och indie. Bartendern här mixar däremot ingenting, han säljer nämligen bara buteljer till bredden fyllda med svalkande pilsner och cider. Och det är inte så illa det!