Boban Markovic Orkestar

Datum: Ons 26/03 2008
Kostnad: 190 Riksdaler

Tro´t eller ej, men the King of Balkan Brass, trumpetaren Boban Marković, kommer till lilla Kafé de luxe.

Kvällen bjuder på 2 set:

Kl 18: Balkaninspirerad festbuffé i romsk atmosfär, kaffe på maten. Spelning kl 20. 390 kr + avg. Endast konsertbiljett 180 kr + avg. Observera att dessa biljetter inte ger entré till den sena föreställningen.

Kl 23: Klubbspelning, entré 180 kr + avg.

Dörrarna till konsertlokalen öppnas 1 timme innan konsert.
Biljetter finns hos ticnet, på biljettcentrum i Konserthuset samt på ATG. Klicka dej till ticnet här!

Glädje, sorg, vansinne och ett bångstyrigt temperament dansar sida vid sida till tonerna av Boban Markovic Orkestar, en fullskalig blåsorkester vars musik gör att ingen kan sitta stilla. Musiken är okonstlad, direkt och känns igen från filmer som Svart katt, vit katt och Underground. Framgångsreceptet består i att förnya traditioner, blanda gypsy-grooves, olika dansstilar, rock och jazz med nyskrivet material och en scenenergi som hos ett arenarockband.

På den serbiska musikscenen är Boban gigantisk, han är den gyllene trumpetens mästare och den ende som kan tävla mot honom i denna vilda gren är hans son Marko Marcovic – som också är med på denna turné! Boban Markovics musik har färdats långt utanför landets gränser. Om vi säger “Svart Katt, Vit Katt”, ”Arizona Dream” eller ”Underground”, så stiger förmodligen en sprittande och burlesksentimental ljudbild fram för många. Stjärnkompositören Goran Bregovic skrev musiken till dessa färgsprakande filmer, regisserade av hyllade Emir Kusturica, men Boban Markovic Orkestars vilda spel gav filmerna den märg som lyfte dem högt upp på världens filmlistor.

– Det är vad vi romer är, hetlevrade och redo att partaja även när tillvaron är tuff, förklarar Boban sin musik. Och när vi är glada, ja, då gråter vi.

Boban Markovic är rom från byn Vladicin Han i Vranja i södra Serbien, en region där det knappt går att uppbringa en enda rom som inte trakterar ett blåsinstrument. Bobans hela släkt tycks spela och förutom trumpet så är Boban en virtuos på trumpetens mulliga storasyster flygelhornet.

Som uppvärmning bjuder lokala niomannabandet Orkestra Yadamin på fartig klezmer – tjuvlyssna på www.myspace.com/orkestrayadayim

Dj Steven Croall spisar balkan och blandad world music mellan passen.