Stockholm Lisboa Project

Datum: Lör 16/08 2014
Kostnad: 100 Riksdaler

Spelning i källaren kl 22. Dörrar kl 21. Betalande välkomnas varmt att stanna kvar på efterföljande dans till vår ljuvlige diskjockey Murreburresnurre von Lustigkurre and the heavenly vibe*.

Stockholm Lisboa Project arbetar enligt sin egen slogan “Fado, polska och vidare”. De smälter samman traditionell och modern musik från Sverige och Portugal där den svenska polskan och nordiska melankolin möter passionerade fados och folkvisor från Portugal. Texterna handlar ofta om trasiga kärlek, saknad, längtan och drömmar om framtiden.

Stockholm Lisboa Project består av Filip Jers – kromatiska och diatoniska munspel, Sérgio Crisóstomo – fiol, Simon Stålspets – nordisk mandola, videflöjt, munspel, gethorn och sång, samt en ny medlem sedan 2011: den portugisiska sångerskan Micaela Vaz. Hennes varma alt-röst ger en klang som fullkomligt trollbinder lyssnarna.

Efter genombrottet med förra albumet Diagonal (2009), är Stockholm Lisboa Project idag en av de mest bokade folk- och världsmusikgrupperna i Sverige. Hösten 2012 släppte Stockholm Lisboa Project sin tredje fullängdare, Aurora som bl a belönades med 4 av 5 fyrar i GöteborgsPosten.

Stockholm Lisboa om Stockholm Lisboa:
I detta projekt undersöker vi våra kulturer och traditioner. Portugal i South West och Sverige i nordöstra Europa är 4,000 kilometer från varandra geografiskt, men i musiken ibland mycket nära. Vi måste lyssna noga på den inneboende rösten i varje låt som vi spelar. Vad säger låten oss? Hur vill låten själv utföras? Ibland säger den “Spela mig i en fado-stil”. Andra gånger “Jag behöver nordiska kläder”. Några gånger säger den”Jag är född i Portugal och har en kusin i Sverige”. Vi kallar det “Fado, polska och vidare”. Men det är att förenkla det här projektet, eftersom musiken inte låter sig definieras i ord, bara i musik! Njut av resan.