Kulturnatten kl 23.30: Orkestar Baxtalo

Datum: Lör 26/01 2013
Kostnad: 100 Riksdaler

Danskt balkanröj när det är som bäst! Den som betalt entré till kvällens tidigare konsert är välkommen att stanna på denna saliga upplevelse.

Efter spelningen med Carolina Wallin Pérez byter aftonen skepnad likt ett janusansikte; från lågmäld pop till eldfängt balkanröj.
Orkestar Baxtalo är en dansk sextett som skapat sin egen variant av den klassiska balkanmusiken. Eftersom de aldrig viker av från drömmen om livet som en evighetslång fest med dans och romantik, så bjuds det på mycket passion och inlevelse.
Det är med andra ord som bäddat för en temperamentsfylld och mycket dansvänlig afton där känslorna kommer finnas minst en tum utanför kroppen!

Orkestar Baxtalos lyckliga sound skapas med saxofon, fiol, dragspel, ståbas, gitarr och sång och en hundra år gammal cimbalom. Här följer dagens lärdom: Cimbalon är ett instrument med strängar utsträckt över något som liknar ett matbord och låter som en dansande, berusad version av ett piano.

I händerna på sångaren Gunni Torp har de gamla romska låtarna fått nya danska texter. Dock kan traditionalisten andas ut, texterna kretsar fortfarande om kärlek, brist på pengar, hopp, längtan och vilda hästar.
Så byt om till dina oömmaste finkläder och tveka inte på att ropa ”Baxtalo” under spelningen. På romani betyder nämligen orkesterns namn lycka och välsignad rikedom – i både materiell och spirituell bemärkelse.

Bandets hemsida hittar ni HÄR!

Spelningen följs upp av glad, blandad festmusik från en väl vald disk-jockey.

Välkomna!