Blues de luxe: Big Joe Lewis & King David (UK)

Datum: Lör 31/03 2012
Kostnad: 150 Riksdaler

Dörrar 21, på scen 22, 2 set. Matgäster samt nöjeslystna fattiglappar som slinker in innan tioslaget välkomnas fritt till andra set, omkring kl 23.30. Efter konsert bjuder dj’s blandade dansanta tongångar.

Här finns helt pappersfria FÖRKÖPSBILJETTER. Bokningsavgift 20 kr tillkommer, i utbyte mot platsgaranti.

Big Joe Louis föddes på Jamaica och flyttade till London på 70-talet. På Jamaica hade han växt upp med blues, reggae och soulmusik. I England lyssnade alla på band som Genesis och Led Zeppelin, och det var inte alls vad han gillade.
I början av 80-talet mötte han King David, som var inne på samma typ av musik. När de började spela ihop gick emot den dominerande rock-influerade engelska bluesstilen med namn som exempelvis Fleetwood Mac, John Mayall och Chicken Chack. I stället grävde de sig tillbaka till rötterna och satsade på ett enklare och mer avskalat sound.
I slutet på 80-talet bildade Big Joe Louis ett eget band, med vilket han har spelat in tre kritikerrosade album och turnerat i bl.a. större delen av Europa, Australien och U.S.A. Han sjöng även med The Big Town Playboys under några år. Två gånger har han fått British Blues Awards: Best Male Vocalist, och han har spelat in med bl.a. David ”Honeyboy” Edwards, John Primer, Van Morrison och Jools Holland.
King David spelar en obeskrivlig mix av traditionell down home blues uppblandat med gospelinfluerad twangig surfgitarr. Han hävdar att hans sångstil främst är influerad av Frank Sinatra!
På senare år har de börjat spela allt mer ihop igen. Båda två är fast förankrade i simpel traditionell blues, men har under årens lopp utvecklat två ytterst personliga stilar. Här är två gitarrister som verkligen kan konsten att spela ihop och komplettera varandra!
Rytmsektionen bestående av Magnus Lanshammar på bas och Daniel Winerö på trummor började spela ihop i slutet på 90-talet i The Instigators. Sedan dess har de spelat bakom en mängd artister som tex. Mud Morganfield, James Harman, Big Jack Johnson, John Primer, Rusty Zinn, Keith Dunn, Little Jimmy Reed och Paul & The Blue Delivery.

www.bluesinlondon.com
www.jeffersonbluesmag.com